Bovaĵo






Skemo pri dispecigo de bovo




bovaĵo


Bovaĵo estas viando de bovo. Ĝi estas unu el la plej konsumataj viandoj en la mondo.[1]


La diversaj muskolpartoj de la bovo estas kuiritaj entute (ekz. rostaĵo), tranĉe (ekz. bifsteko), dispecigita (ekz. gulaŝo) aŭ hakita (ekz. hamburgero).


Viandobovoj estas bovoj bredataj por viando-produktado (distinge el laktobovinoj, uzitaj por laktoproduktado). La viando de maturaj bovoj estas konata ĉefe kiel bovaĵo.




Enhavo






  • 1 Viandospeco


  • 2 Konsumo


  • 3 Produktlandoj


  • 4 Eksteraj ligiloj





Viandospeco |


Laŭ pecigo ekzistas diversaj viandospecoj:




  1. bovokolo, krestonuko

  2. transripo

  3. bovbrusto

  4. altripo


  5. antaŭripoalta rostbefo


  6. rostaĵoplata rostbefo
    5 kaj 6 estas la rostbefointerripaĵo

  7. lumbaĵo

  8. streĉripo

  9. ventraĵo

  10. ŝultro


  11. supra ŝelo, malsupra ŝelo kaj nukso

  12. flanko


  13. kokso kun bifsteko kaj ostaĵo

  14. suro


La nomoj povas ŝanĝi laŭregione. Jam en Aŭstrio kaj Svisio ekzemple la dispecigito ne estas farita same.



Konsumo |




Bovoduonoj


Ekde la unuaj publikigitaj BSE-kazoj en Britio komence de la 1990-aj jaroj multaj konsumantoj malpligrandigis sian bovaĵkonsumon pro timo infektiĝi per la malsano de Creutzfeldt-Jakob. La vendokvantoj malpligrandiĝis de po 10,4 kg en 1999 al po 9,6 kg en 2000 kaj po 6,8 kg en 2001 kiam en Germanio aperis la unuaj BSE-kazoj, sed post kelkaj semajnoj la spezo stabiliĝis denove. En la jaro 2004 la konsumo en Germanio atingis denove po 8.8 kg da bovaĵo kaj bovidaĵo, la tuta viandokonsumo estinte po 61,3 kg.


Evoluo de la po-kapa-konsumo de bovaĵo kaj  
bovidaĵo en kg en Germanio
--------------------------------------------
1999 2000 2001 2002 2003 2004
10,4 9,6 6,8 8,4 8,4 8,8
--------------------------------------------
(fonto: Deutscher Fleischerverband)


Produktlandoj |


La tri plej ĉefaj landoj, kiuj produktas bovaĵon estas Usono, Brazilo kaj Ĉinio. La plej gravaj eŭropaj produktlandoj estas Francio, Germanio kaj Italio.






















































































La plej grandaj bovaĵproduktantoj mondskale (2004)
 Rang 
Lando
 Produktaĵo 
(en miloj da tunoj)
 Rang 
Lando
 Produktaĵo 
(en miloj da tunoj)
   1
Usono   
11.207    10
Kanado   
1.425
   2
Brazilo   
7.774    11
Germanio   
1.258
   3
Ĉinio   
6.267    12
Italio   
1.142
   4
Argentino   
2.700    13
Ukrainio   
730
   5
Rusio   
2.100    14
Hispanio   
721
   6
Aŭstralio   
2.033    15
Novzelando   
700
   7
Francio   
1.590    16
Britio   
700
   8
Meksiko   
1.496    17
Kolombio   
690
   9
Hindio   
1.483    -    

Fonto: Handelsblatt - Die Welt in Zahlen (2005)



Eksteraj ligiloj |



  • Ttt-ejo pri aŭstraj specialaĵoj

  • Lebensmittellexikon.de

  • Heinz Pohl - dispartigo de bovaĵo


Referencoj






  1. Hejma konsumo de bovaĵo kaj bovidaĵo laŭ lando (angle)









Popular posts from this blog

Ponta tanko

Tantalo (mitologio)

Erzsébet Schaár