Ĉina kuirarto
Ĉinio havas unu el la plej riĉaj kulinaraj heredaĵoj de la mondo. Solida Ĉina manĝaĵo estas manĝata per manĝbastonetoj, kaj likva per vasta, platfunda kulero (kutime el ceramiko). Ĉinoj konsideras la ĉeesto de tranĉilo sur la tablo kiel barbareco, tial la plejmulto de la manĝaĵoj estas preparitaj en malgrandaj pecoj, preta por tuja preno kaj manĝado. Malsimile al okcidentaj manĝaĵoj kie vianda proteino estas la ĉefa elemento de la manĝo, fonto de karbonhidratoj (rizo, nudeloj aŭ moĉioj) plejofte estas la ĉefa ingredienco de ĉina manĝo. Eble paradoksa, dum formala ĉina bankedo oni tute ne rajtas surtabligi rizon.
Enhavo
1 Pladoj
2 Regionaj kuirartoj
3 Vidu ankaŭ
4 Eksteraj ligiloj
Pladoj |
- Babi pangang
- Dabingo
- Delico de Budho
- Fu yong hai
- Ĝozo
- Hotoguo
- Hopio
- Huntuno
- Ranokruroj
- Siopao
Regionaj kuirartoj |
Pro la granda kaj varia naturo de Ĉinio mem, ĉina kuirarto divideblas en multaj diversaj regionaj stiloj.
Ĉina budhisma kuirarto (Ravo de Budho)- Nordokcident-ĉina kuirarto
- Ĝjangĥa kuirarto
Junana kuirarto Junano
- Nordorient-ĉina kuirarto
Gŭangdonga kuirarto Gŭangdongo
- Ĉenĝoŭa kuirarto
- Hakka kuirarto
Hunana kuirarto Hunano
- Ĉina islama kuirarto
Mandarena kuirarto devas esti Nord-ĉina kuirarto
Ŝanhaja kuirarto Ŝanhajo
Siĉuana kuirarto Siĉuano
Tajvana kuirarto Tajvano (politike sendependa ŝtato ne regata de Ĉinio)
Fuĝjana kuirarto Fuĝjano
Hajnana kuirarto Hajnano
- Nanghjanga ĉina kuirarto
- Historia ĉina kuirarto
Vidu ankaŭ |
- Usona ĉina kuirarto
- Kanada ĉina kuirarto
- Indonezia ĉina kuirarto
- Indonezia kuirarto
Eksteraj ligiloj |
- Ĉinaj Receptoj