Ĉina kuirarto






Aro da tipaj pladoj de la ĉina kuirarto en la provinco Suzhou, Jiangsu, kun ujoj el rizo, salikokoj, melongeno, kaj tofuo fermentita, legomoj, anaso kaj centra telerego kun viando kaj bambuo.


Ĉinio havas unu el la plej riĉaj kulinaraj heredaĵoj de la mondo. Solida Ĉina manĝaĵo estas manĝata per manĝbastonetoj, kaj likva per vasta, platfunda kulero (kutime el ceramiko). Ĉinoj konsideras la ĉeesto de tranĉilo sur la tablo kiel barbareco, tial la plejmulto de la manĝaĵoj estas preparitaj en malgrandaj pecoj, preta por tuja preno kaj manĝado. Malsimile al okcidentaj manĝaĵoj kie vianda proteino estas la ĉefa elemento de la manĝo, fonto de karbonhidratoj (rizo, nudeloj aŭ moĉioj) plejofte estas la ĉefa ingredienco de ĉina manĝo. Eble paradoksa, dum formala ĉina bankedo oni tute ne rajtas surtabligi rizon.




Enhavo






  • 1 Pladoj


  • 2 Regionaj kuirartoj


  • 3 Vidu ankaŭ


  • 4 Eksteraj ligiloj





Pladoj |




  • Babi pangang

  • Dabingo

  • Delico de Budho

  • Fu yong hai

  • Ĝozo

  • Hotoguo

  • Hopio

  • Huntuno

  • Ranokruroj

  • Siopao




Regionaj kuirartoj |


Pro la granda kaj varia naturo de Ĉinio mem, ĉina kuirarto divideblas en multaj diversaj regionaj stiloj.





  • Ĉina budhisma kuirarto (Ravo de Budho)

  • Nordokcident-ĉina kuirarto

  • Ĝjangĥa kuirarto


  • Junana kuirarto Junano

  • Nordorient-ĉina kuirarto


  • Gŭangdonga kuirarto Gŭangdongo

  • Ĉenĝoŭa kuirarto

  • Hakka kuirarto


  • Hunana kuirarto Hunano

  • Ĉina islama kuirarto


  • Mandarena kuirarto devas esti Nord-ĉina kuirarto


  • Ŝanhaja kuirarto Ŝanhajo


  • Siĉuana kuirarto Siĉuano


  • Tajvana kuirarto Tajvano (politike sendependa ŝtato ne regata de Ĉinio)


  • Fuĝjana kuirarto Fuĝjano


  • Hajnana kuirarto Hajnano

  • Nanghjanga ĉina kuirarto

  • Historia ĉina kuirarto




Vidu ankaŭ |



  • Usona ĉina kuirarto

  • Kanada ĉina kuirarto

  • Indonezia ĉina kuirarto

  • Indonezia kuirarto



Eksteraj ligiloj |




  • Kategorio Ĉina kuirarto en la Vikimedia Komunejo (Multrimedaj datumoj)






Portala ikono Portalo pri Nutrado kaj gastronomio


  • Ĉinaj Receptoj



Popular posts from this blog

Ponta tanko

Tantalo (mitologio)

Erzsébet Schaár