Ĉefkuiristo
Ĉefkuiristo kaj ankaŭ france kaj internacie chef [ŝef'] estas persono tre bone trejinita, lerta profesiulo kiel kuiristo kiu estas efika en ĉiuj aspektoj de manĝopreparado de partikulara kuirejo aŭ kuirarto, kiu direktoras en grupo de kuiristoj. La franca vorto "chef" estas deriva (kaj mallongigita) el la esprimo chef de cuisine [ʃɛf.də.kɥi.zin], nome direktoro aŭ estro de kuirejo. (Siavice la franca vorto devenas el Latina caput kaj estas duoblaĵo kun la vorto "ĉefo".) Internacie, la titolo "chef" en la kuirarta profesio originiĝis en la etoso de la haute cuisine (alta kuirarto) de la 19a jarcento, kiu enmetis multajn francajn vortojn en multaj lingvoj.
Bibliografio |
- . Wine Miracles by the Bucket. Wine Lovers Page (March 19, 2001). Alirita 20a de aŭgusto, 2007.
- The Culinary Institute of America. (2011) The Professional Chef, 9‑a eldono, Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons. ISBN 978-0-470-42135-2. OCLC 707248142.
Piercefield, Taylor (May 22, 2008), "Modern Tastes & Wine Pairing", Wine Spectator
- DAVIDSON, Alan. (21 de Septembro, 2006) The Oxford Companion to Food, 2‑a eldono, Oxford, United Kingdom: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-280681-9.
Stephanie Zonis. Sally's Place. Alirita 20a de Aŭgusto, 2007.
Eksteraj ligiloj |
- Official certification levels of the American Culinary Federation
- Chef training and career progression in New Zealand